Legenden ved Golfen

Sultanatet Oman

Der var engang … Sindbad søfareren, røgelsesvejen og de Hellige Tre Konger — Omans spændende og begivelsesrige historie har længe været almindelig kendt. Men de stolte mennesker og det betagende landskab bag disse legender er stadig en velbevaret hemmelighed, som det kan betale sig at opdage.

Oman ligger kun ca. syv flytimer fra København ved den østlige kant af den arabiske halvø. Sultanatet overrasker med vildt kløftede høje bjerge, dybe canyons, idylliske oaser og vidtstrakte plantager.

Endeløse vidder kendetegner de fascinerende sand- og grusørkener, mens en afvekslende rytme af hvide strande og stejle klipper er typisk for den 3165 kilometer lange kyst.

Sporene efter den 5000 år lange søhandelstradition er allestedsnærværende. Dens imponerende arkæologiske vidnesbyrd er UNESCO-verdensarv — utallige «bikubegrave», monumentale lerfæstninger, sagnomspundne havne og rastepladser langs røgelsesvejen.

Men landet byder på mere end storslåede landskaber og en fascinerende historie: Det særlige regionale klima og den tynde bebyggelse gør det til et ideelt tilflugtssted for en enestående dyre- og planteverden. Oman er det sidste hjemsted for den arabiske oryx-antilop, den arabiske leopard og tahren.

I Oman findes der intet, som er stort, påtrængende eller larmende. Men netop dette gør landet til et usædvanligt rejsemål og giver den besøgende fra hektikkens verden mulighed for at koncentrere sig om at være menneske igen og skærpe sanserne. Oman betyder at se farver, indånde vellugte, ane horisonter, opleve ekstreme kontraster fysisk, tilsyneladene fortabe sig i endeløse landskaber.

Med venlighed, åbenhed og stor indre ro hilser menneskerne i landet den fremmede velkommen. Her er den besøgende virkelig stadig gæst. Omanerne er stolte af det, de har bygget op i løbet af de sidste 40 år under regeringen af sultan Qaboos. De lever i dag i en moderne stat i harmoni med deres gamle traditioner. Fremskridt behøver ikke nødvendigvis ledsages af tab af kulturel identitet og menneskelighed — også dette er en imponerende oplevelse for enhver, der besøger Oman.