Mobiltelefon, pas og ramadan

Oman fra A til Å

Dansk konsulat in Oman
c/o W.J. Towell & Co. L.L.C.
P.O. Box 1040, Ruwi, PC 112, Sultanate of Oman
Tlf.: +968 24 70 32 89, 24 70 84 64
Fax: +968 24 79 38 92
E-mail: tbanwar@omantel.net.om

Ambassaden af Sultanatet Oman i Tyskland er ansvarlig for Danmark.

Botschaft des Sultanats Oman
Clayallee 82, 14195 Berlin
Tlf.:+49 30-81 00 500,
Fax: +49 30-81 05 51 97/98
E-Mail: botschaft-oman@t-online.de

Alkohol: Alkohol udskænkes på hotelrestauranter, hotelbarer samt i private klubber. Det er forbudt at drikke offentligt.

Beklædning: Let sommertøj er tilstrækkeligt i Oman året rundt. Til koldere dage om vinteren er en sweater tilstrækkelig. Beklædningen bør svare til de muslimske skikke, der gælder i landet, d.v.s. dække skuldre, overarme og knæ. Det korrekte badetøj for mænd på den offentlige strand er bermudashorts, for kvinder badedragt (ikke bikini).

Butikstider: Fredag er den muslimske søndag, d.v.s. der er lukket overalt. Fra lørdag til torsdag er forretningerne åbne fra kl. 9 til 13 og fra kl. 16 til 19, store indkøbscentre til kl. 20.

El: Elsystemet er baseret på 220/240 volt vekselstrøm med britisk 3-bens-stik. Til amerikanske apparater skal der bruges adapter.

Fotografering: Personer skal altid bedes om tilladelse. Principielt ingen fotos af lufthavne og bedende på moskeerne.

Helligdage: De islamiske helligdage holdes i overensstemmelse med den islamiske kalender og skifter derfor deres gregorianske dato hvert andet år. 18. november er nationaldag; sultan Qaboos’ fødselsdag fejres som todages-fest.

Indkvartering: Hotel dobbeltværelse fra DKK 150 pr. person

Indrejse: Danskere har kun brug for et rejsepas, som skal være gyldig i seks måneder ud over ankomstdagen. Visum fås i lufthavnen, pris ca. 298 DKK.

Kreditkort: AMEXCO, VISA, Diner’s Club og MasterCard accepteres af alle internationale hoteller og banker, MAESTRO (EC) ved alle pengeautomater af Oman National Bank.

Mad og drikke: Menu fra DKK 45, enkelt ret fra DKK 23, på hotelrestauranter menu fra DKK 90, øl fra DKK 23, læskedrikke fra DKK 7

Penge: 1 Omani Rial (OMR) = ca. 15,4 DKK (juli 2006). Fås kun som valuta i selve landet. Rial er delt op i 1000 baizas. Møntenheden kan veksles frit, vekselkursen er knyttet til den amerikanske dollar og derfor underlagt de samme kurssvingninger.

Rejselitteratur: Peter J II Ochs, Maverick Guide to Oman

Skik og brug: Besøgende bør respektere landets traditioner. Vær tålmodig, hvis ikke alt forløber med europæisk hastighed. Fremmede hilses gerne med en løftet åben hånd, det forventes, at gæsten svarer med samme hilsen.

Sprog: Landesprog er arabisk, engelsk er meget udbredt, andre sprog er hindi og swahili

Sundhed: Sundhedsvæsenet i Oman opfylder de mest moderne standarder. P.g.a. den kraftige solstråling anbefales det altid at bruge hovedbeklædning og bruge solcreme med høj beskyttelsesfaktor. Der er ikke brug for vaccinationer.

Ramadan: Det islamiske år er ca. 10 dage kortere end det gregorianske. Derfor flytter begyndelsen af fastemåneden sig hvert år fremad med denne periode. Den varer i fire uger og begyndte i 2004 midt i oktober. Den nøjagtige begyndelse af ramadan retter sig efter lokale iagttagelser af månen og annonceres derfor med kort varsel.Under ramadan er det forbudt at spise, drikke og ryge offentligt fra solopgang til solnedgang. Hele landet, inkl. hoteller, er i denne periode en alkoholfri zone. Kun i hotelværelsernes minibarer er alkohol til rådighed efter mørkets frembrud. De store hotellers restauranter er dog åbne for ikke-muslimer om dagen; det samme gælder for mange levnedsmiddelforretninger.

Telefon: Landekoden for Oman er +968. De fleste mobilnetudbydere har indgået roamingkontrakter med Omantel. Nærmere oplysninger fås hos de enkelte udbydere.

Tidsforskel: Dansk tid plus tre, ved sommertid plus to timer