Beliggenhed, klima, økonomi

Fakta

Areal: 309.500 kvadratkilometer (Danmark 43.094), 3.165 km kyst

Landets bredde: Højst 800 km, mindst 50 km

Beskaffenhed: Sand- og grusørkener samt bjerge og oaser, højeste punkt: Jebel Shems (3009 m), frugtbare kystsletter i nord og syd

Beliggenhed og grænser: Ved den yderste østlige udkant af den arabiske halvø; i vest grænsende op til de Forenede Arabiske Emirater og Saudi-Arabien, i sydvest til Yemen.

Indbyggere: 2,6 millioner (andel udlændinge ca. 25 procent), med 7,8 indbyggere pr. kvadratkilometer en af verdens tyndest befolkede stater

Landesprog: Arabisk er det officielle sprog, andre udbredte sprog er swahili, urdu og hindi. Desuden er engelsk et gængst omgangs- og handelssprog.

Religion: Islam, overvejende ibaditer; andre religioner respekteres

Bruttonationalprodukt pr. person: 7.600 US-dollar (kilde: Spiegel 2004)

Klima: Om vinteren ligger temperaturerne i nord omkring 25°, vandet er behagelig varmt, kun en gang imellem er der tordenbyger. Om sommeren derimod ligger temperaturen som regel på mere end 40°, inde i landet endog op til 50°. Kysten af den sydlige provins Dhofar strejfes mellem juni og september af monsunudløbere. De hyller regionen ind i tåge og støvregn (Kharif Season), som giver kystbjergene et grønt subtropisk præg. P.g.a. den kraftige strøm om sommeren kan der ved Omans sydkyst kun bades i havet om vinteren. Gennemsnitstemperaturen i syd ligger året rundt ved ca. 30°.

 

 

Bedste rejsetid: Rejsesæsonen i Oman dækker hele året, men som bedste rejsetid anbefales oktober til marts.

Turisme: Oman er et ungt rejsemål, som først siden 1990erne skånsomt har været åbnet for turisme. Masseturisme er uønsket. Turismeplanerne går mere i retningen «rejser med høj kvalitet» og tager også hensyn til miljøforhold. Den hidtidige hotelkapacitet ligger ved 6.000 senge. De fleste hoteller findes i og omkring hovedstaden Muscat, i bjergregionen i Nordoman og Musandam samt i syd ved Salalah. Betagende ørkener, kløftede bjerglandskaber, grønne oaser og endeløse strande, verdensåbne mennesker, som glæder sig til dit besøg — Oman inviterer til uforglemmelige rundture og afslappende feriedage.

Økønomi: Selv om olie- og naturgasforekomsterne er forholdsvis lave, danner de økonomiens vigtigste støtte foruden fiskeri og landbrug. Den vigtigste nytteplante er dadelpalmen, i oaserne og plantagerne langs kysten dyrkes der dog også bananer, limoner, granatæbler, fodergræs og grøntsager. I syd har man siden antikken høstet den værdifulde røgelsesharpiks. Oman er verdens største røgelsesproducent.