Paladser som fra tusind og en nat

Muscat og omegn

Muscat overrasker den besøgende med mange eksempler på imponerende moderne arabisk arkitektur. Det er en ny by, planlagt med omhu og bygget i løbet af de sidste 30 år. Capital Area strækker sig fra de historiske bydele Matrah og Muscat 50 kilometer langs kysten. Mellem stejle mørke klipper står hvide bebyggelser, pragtfulde moskeer og paladser, og igen og igen har man udsigt over det blå lysende hav og udstrakte sandstrande.

Hvis man her leder efter orientalsk leben, er man kommet til det rette sted i bydelen Matrah. Luften i suq’en (markedet) er fyldt med duften af ædle krydderier og røgelse. I butiksboderne tårner varerne sig op. Kulørte stoffer, ædle duge, guld- og sølvsmykker, husholdningsartikler og sko, legetøj og plastblomster — her kan man få næsten alt. Fra suq’en er det kun få minutters gang til frugt- og fiskemarkedet. Fiskerne lander i morgentimerne deres fangst direkte ved markedets mole; et uforglemmeligt skuespil.

Det historiske Muscat ligger i en lille beskyttet klippebugt lige efter Matrah. I dag er det et moderne administrationscentrum og sultanens sæde, som her også lod opføre et farverigt palads, flankeret af to gamle fæstninger fra portugisernes tid.

Den velbeskyttede havn var før i tiden skibenes sidste mulighed for at forsyne sig med vand inden den lange sejlads til Indien og havde derfor stor betydning. Muscat betyder ankerplads.

Interessante vidnesbyrd om disse forlængst svundne tider finder man i Muscat i Bait al Zubair Museum og Muscat Gate Museum. Byens mest kendte bygningsværk er sikkkert Al Bustan Palace Hotel, som ligger få bugter længere væk. En palmehave ved den hvide strand, omkranset af pittoreske mørke klipper — som et fatamorgana rejser denne pragtbygning sig foran drømmekulissen. Ikke spor mærkeligt, bygningen af eksperter allerede flere gange er blevet præmieret som et af verdens bedste hoteller.