Smukt minde

Souvenirs

I Oman findes der ingen souvenirindustri. Det er såmænd ikke beklageligt, for varetilbuddet i suq’en omfatter tilstrækkelig mange «souvenirs», som på deres måde er både originelle og typiske for landet. Dertil hører mændenes broderede kapper, kvindernes kulørte tørklæder, ædle stoffer, men frem for alt de forskellige røgede varer og især røgelse.

Nyttige souvenirs er krydderier, hvis fremragende kvalitet man sætter pris på i hjemmets køkken, også længe efter ferien.

Et specielt smukt minde er smykker af guld eller sølv. I løbet af mange århundreder smeltede udformningsideer og arbejdsteknikker af sølvsmedehåndværket fra meget forskellige kulturområder i Oman sammen til selvstændige, nye udviklinger på højt kunstnerisk og håndværksmæssigt niveau. De kunstfærdigt fremstillede armbånd og kæder vidner om indflydelse fra Indien, Persien, Europa, Østafrika og Kina.

En omansk krumdolk — en khanjar — er ganske vist ikke et smykke i ordets gængse betydning, men for liebhavere af værdifuld sølvemedekunst er det et højdepunkt i den private samling.

Den givetvis mest ædle og dyre souvenir fra Oman er dog den betagende ædle duft af Amouage. I 1983 fik den franske duftkunstner Guy Robert af Sultan Qaboos opgaven at kreere verdens mest værdifulde parfume. Omkostninger spillede ingen rolle! Til sine kreationers mesterværk søgte han efter verdens mest ædle essenser, deriblandt krystalklar røgelsesharpiks fra Dhofar og klipperosen fra Jabal Akhdar. Til disse enestående duftnoter føjede han en subtil blanding af olierne fra liljerne og jasmin, myrra, patchouli og amber. Hans præmierede kreation Amouage indeholder mere end 120 forskellige naturlige dufte.

I Muscat håndfyldes den på flakoner af sølv, guld, halvædelsten eller blykrystal. Det værdifulde destillat fås verden over kun på de allerbedste parfumerier og naturligvis i Oman — f.eks, i fagforretningerne i Al Bustan Palace Hotel, i Salalah Crowne Plaza Resort eller i SABCO Center i Qurum.