Trekking, klatring, wadi-bashing

Aktiv ferie

Opdag dit eget helt personlige Oman — mere end 10.000 kilometer asfaltveje og 25.000 kilometer andre veje inviterer. Skiltningen er tosproget — arabisk og engelsk. Selv med en almindelig udlejningsbil kommer man i dag uden problemer til nogle af de imponerende bjergdale og til udkanten af sandørkenen Wahiba. Hvis man vil trænge dybere ind i de ofte uberørte landskaber, har man dog brug for et terrængående køretøj, og det er absolut nødvendigt, at man i forvejen har erfaring med den slags køretøjer.

Mange bjergveje bliver pludseligt ekstremt smalle og stejle, de enorme sandflader af Wahiba og Rub al Khali stiller meget store krav til førerens kunnen. Det er ofte bedst at overlade køretøjet til en beduin-guide.

Wadierne af Hadjarbjergene besnærer med deres geologiske mangfoldighed. Hver af dem er en verden for sig selv. Overalt møder man venlige og hjælpsomme mennesker. Det er en selvfølge at svare på deres hilsen — og det er absolut nødvendigt af følge deres råd om vejret. Blot en enkelt kraftig byge kan forvandle de smalle tørre dale til rivende vandløb.

Husk solidt skotøj! 42 godt markerede trekkingstier åbner for et betagende indblik i Nordomans kløftede og spektakulære bjergverden. Stierne langt fra vejene fører gennem ældgamle bebyggelser, langs kilometerlange vandingskanaler, gennem svimlende stejle klipper og op til kølige højplateauer. Hvis man som klatrer drømmer om at være undervejs langt fra de gængse ruter, finder man her sit eldorado. At være i balance med naturen — i Oman bliver mange menneskers drøm til virkelighed.

Hvis man vil melde sig helt ud af vores teknikserede verden i nogle dage, bør man krydse klitterne af Wahiba på kamel. Den langsomme rytme af dyrets magelige skridt overføres hurtigt til en selv. Tid bliver til en irrelevant faktor. Sanserne skærpes. Øjet opfatter flere og flere nuancer i sandets skiftende farveafskygninger, øret fornemmer den stille rislen af sandkornene over klitternes toppe. Tørt klistrer tungen sig til ganen, venter længselsfuldt på den næste slurk kølende vand. En uge varer rejsen i harmoni med naturen og en selv. Derefter får man i horisonten øje på en blå stribe over det gule sandhav Det er intet fatamorgana, men det Indiske ocean, som med de varme, bløde bølger belønner det lange ridts besvær.